Ziua Mondială a Scriitorilor.

ImageIn fiecare an, la 3 martie, se aniverseaza Ziua Mondiala a Scriitorilor.

Evenimentul este organizat la nivel mondial de filialele PEN-Cluburilor afiliate la Organizatia Internationala a Scriitorilor (International PEN), din care fac parte poeti, dramaturgi, eseisti, editori si nuvelisti, chiar daca acronimul PEN semnifica doar Poets – Essayists – Novelists.

Initiat, in 1921, de un grup de scriitori englezi si francezi, International PEN a fost prima si a ramas singura organizatie internationala a scriitorilor. Carta PEN, asa cum fusese ea formulata in 1921 de catre parintii fondatori ai organizatiei, a fost alcatuita ca un act de reconciliere intelectuala intre scriitorii de dincolo de toate frontierele, dupa experienta devastatoare a Primului Razboi Mondial, care a fost o trauma pentru constiintele europene.

International PEN a fost creat pentru a promova prietenia si cooperarea intelectuala intre scriitorii de pretutindeni, indiferent de opiniile lor, politice sau de alta natura, pentru a lupta in favoarea libertatii de expresie si pentru a a-i apara pe aceia care au de suferit in regimurile politice opresive. International PEN are aproape 130 de centre in intreaga lume, dintre care cel mai mare este PEN American Center.

Cuprinzand treptat tot mai multe tari de pe toate continentele, organizatia a devenit un veritabil parlament scriitoricesc, care se preocupa de drepturile profesionale, de libertatea cuvantului si, nu in ultimul rand, de libertatea autorilor. In fiecare an, International PEN organizeaza fascinante festivaluri de poezie, spectacole, dezbateri teoretice. In timp ce ‘activistii’ se preocupa de supravietuirea organizatiei, scriitorii invitati se preocupa de supravietuirea literaturii, amenintata in esenta ei de televiziune, de vulgaritatea subculturii.

PEN Clubul Roman a fost creat in 1923 si l-a avut printre initiatori pe Liviu Rebreanu. Razboiul rece, dar si ‘pacile reci’ survenite sporadic in anii comunismului au intrerupt activitatea PEN Clubului Roman. Dupa 1964, PEN Clubul a existat din nou, formal, fara a avea si posibilitatea sa functioneze. Presedintele PEN Clubului Roman in anii 70 a fost poetul Geo Dumitrescu.

La 11 septembrie 1990, Centrul PEN Roman renastea, intr-o sedinta la care au participat cei mai reprezentativi scriitori romani. Poeta Ana Blandiana devenea presedinta PEN Clubului Roman, afiliat Organizatiei Internationale a Scriitorilor. Centrul PEN din Romania a refacut legaturile cu marii scriitori din exil, incercand o completare a jumatatilor rupte.

PEN Clubul Roman a organizat in Romania o serie de conferinte internationale, de fiecare data tema dezbaterii fiind aleasa dintre problemele stringente ale momentului. ‘Scriitorul si puterea’, in 1995, la Neptun, ‘Scriitori in inchisori: intre libertatea fizica si cea spirituala’, in 1997, la Sighet, ‘Mai multe limbi – o literatura, mai multe literaturi, o limba’, in anul 2000, la Iasi, ‘Literatura intr-o lume conflictuala. Rolul schimburilor literare in prevenirea si detensionarea conflictelor’, in iunie 2002, la Bucuresti. Au participat scriitori veniti din toate colturile lumii.

Dintre congresele mondiale desfasurate din 1990 incoace, Centrul PEN Roman a participat, ulterior conferintelor refondatoare de la Viena si Paris (1990, 1991), la congresele de la Barcelona (1992), Dubrovnic (1993), Praga (1994), Santiago de Compostela (1995), Guadalajara Mexic (1996), Edinburg (1997), Varsovia (1999), Moscova (2000), Londra (2001) si Ohrid (2002). De asemenea, a participat la conferintele regionale organizate cu regularitate in Slovenia, Macedonia si Ungaria.

Sursa: http://www.stilfeminin.ro/timp-liber/Ziua-Mondiala-a-Scriitorilor-3-martie.html

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s